Трудно управляеми работни процеси в производството и как да се справим с тях


.

По-добра ефикасност с най-новото от Coriti

 

Един от най-трудните за управление дялове в едно бизнес предприятие е производството. Ресурсите трябва да се използват ефективно и за да се спазят всички срокове не трябва да се допускат грешни, неразумни или празни ходове в процеса на работа. Управляващият производството трябва едновременно да следи и контролира  много фактори като машини, служители, складова наличност, материали, крайни срокове и др.. Но как може да стане това?

В досегашния ни опит сме виждали различни варианти от ръчно начертани таблици до ексел таблици и безплатни онлайн решения, които визуализират част от работния процес, но не дават подробна информация за процеса на работа и свободните ресурси в компанията. Ето защо екипът на Coriti предлага цялостно решение, което дава свобода и пълна информация както на управляващия производство, така и на всеки служител по отделно и разбира се всичко това е персонализирано – специално пригодено към нуждите на отделната фирма.

 

Гант Визуализация

Гант графиките са доказали се като ефективен инструмент за управление на проекти, един от най-популярните начини за показване на дейности, задачи или събития спрямо времева рамка.

Благодарение на Гант графиките в Coriti, вие имате възможност  да откриете

  • кои процеси ви отнемат най-много време
  • кои ресурси са разпределени неправилно
  • на какъв етап сте спрямо крайните срокове

и всичко това само с един поглед. Най-голямото предимство на Гант графиките е способността им на да свеждат цялата информация в една страница. По този начин всеки от екипа и/или ръководството бързо и лесно се ориентира на какъв етап е в момента проекта.

Лесно може да подредите графика при изразходване на материалите или този при изпълнение на операциите според клиент, етап, продукт или поредност в системата.

За секунди може да се ориентирате до къде е стигнало дадено производство и на колко % е изпълнен дори текущият процес.

Също така, когато даден производствиен процес се забави, това забавяне автоматично се отразява в Coriti и всички участващи в процеса разбират за промяната по едно и също време и по този начин по-лесно планират и съгласуват  останалите задачи.

Гант графиките на Coriti не са просто средство за визуализиране на голям брой операции в дадена времева рамка, те са и интерактивни. Можете с 1 клик да промените дати, статус, да оставите бележка на отговорниците по задачата и т.н.

Дори да се забави доставката на даден материал или да отсъства някой, който единствен е способен да извърши дадена операция е напълно възможно за секунди да добиете представа за състоянието на производството и да промените неговия график.

Накратко предимствата от този случай са:

  • Навременна реакция на ръководството – имат представа каква ще бъде печалбата и колко време ще е забавянето
  • Прегледна визия на решенията на проблема
  • Лесно разбираем формат за всички служители
  • Лесно управление на времето
  • По-добра ефективност при останалите процеси
  • Липса на пропускане/предаване на информация
  • Отчетност по отношение на сроковете

Друго голямо предимство на Гант графиките, което споделят нашите клиенти  е че те подреждат мислите на целия екип и им дават мотивация за работа. Някои хора стават по-ефективни, когато се сблъскат с някакъв вид външна мотивация и точно такава се явява Гант графиката.

 

Рецепти за персонализирано производство

Все повече компаниите се стремят да персонализират производстовто си според нуждите на клиента. В последните години под “клиента” вече не разбираме голяма верига изкупуваща с камиони, а дори крайния клиент и единичната бройка произведена за него. Подобни примери има много – от мебелировка до дрехи.

Основният проблем на повечето компании беше как да добавят тази услуга и в същото време да запазят нещата под контрол. Голяма пречка се оказва управлението на рецептата.

Да вземем пример с маса, която може да бъде изградена от няколко вида плот и няколко вида крачета. Ако приемем, че имаме по 5 вида от крачетата и плотовете, то това са 25 комбинации. В повечето програми алтернативите са 2 – да въведем 25 различни рецепти или да въвеждаме точно кои материаи използваме всеки път. Втората опция не изглежда толкова трудоемка в конкретния случай, но ако имам 50 различни позиции и от тях само 2 са с различни възможности става непосилно. Отделно не ни позволява лесно да видим себестойност, а и повишава шанса от човешка грешка.

Затова в Coriti разработихме ново поколение рецепти с възможност на дадена позиция да се използват различни материали/операции.

В момента, в който въвеждаме продукт в производство, системата проверява има ли повече от една опция на дадена позиция в рецептата и ако да – ни изкача прозорче да изберем кои искаме да използваме.

Лесно и удобно можем да създаваме рецепти за персонализирано производство, да вкарваме продукти за произвдоство и да следим тяхния прогрес.

 

Това е  нагледен пример за част от новите предимствата на Coriti. Ако и вие чуствате, че производствените процеси в компанията ви не са подредени и трудно биват контролирани, не се колебайте да се свържете с нас.