Как едно малко предприятие се преобрази чрез внедряването на модерни технологии

Казвам се Калоян Димитров и съм един от създателите на Coriti.com. Тъй като системата е нова на пазара, но вече има няколко реализирани внедрявания, реших в нашия блог днес да споделя историята на клиент, който успя да оптимизира производството си благодарение на системата Coriti.com. Поради клауза за конфиденциалност не можем да разкрием името на компанията, но нейният собственик се съгласи да дадем конкретни примери, за което му благодарим.

Компанията Х се занимава с производство на продукти от метал. За да добиете по-добра представа за нея, ще ви разкажа накратко първите ми впечатления. Фирмата е семейна и в нея работят 16 човека, като трима от тях управляват, но работят на равно с останалите.  Фирмата е създадена 1989 г. и със своята отдаденост към работата, членовете на семейството са успели да спечелят много малки клиенти и няколко големи, сред които две вериги супермаркети.

До тук добре, но ето какви проблеми съществуваха преди да внедрят ERP и CRM системите ни  и какви ползи извлякоха от това.

Като за начало, цялата технология на продуктите беше записана на бели листове, разпределени в различни папки по продукти. При нова поръчка се отваряха папките и започваха сметките, като например, от един лист метал колко броя от продукт ХУ могат да се направят; колко листа метал са нужни за производството на поръчката и как да се изрежат те, за да има възможно най-малко брак. Разбира се, не всеки служител беше компетентен да прави тези изчисления и грешки се случваха постоянно и то за сметка на компанията. Благодарение на Coriti.com, всичко това се прави в системата и то от всеки един работник. Чрез използването на прозиводствения модул се изолираха грешките и се спести време на мениджмънта. Бракът от суровините се намили с 27%. Цялата  технология вече не се съхранява в папки, а е на сигурно място в облачната система, достъпна от всяко устройство по всяко време. /Ако се чудите какви са предимствата на облaчните технологии, може да прочетете тук – Защо да изберем облачно базирани системи в бизнеса?/

Друг проблем, с който нашият клиент се справи е управлението на данни за клиента. Никъде не се съхраняваха данни, клиентите се помнеха наизуст от секретарката и собствениците. След внедряването на системата вече това не бе нужно. Само за секунди служителят има достъп до цялата информация за клиента – какви поръчки е направил, кой е човека от другата страна на телефона и за какво точно отговаря. Според собственика на фирмата, точно тази функция на системата им дава повече гъвкавост и възможност за наемане на нов персонал с минимално обучение.

При всеки новопостъпил се започваше с процеса по опознаване отново – каква е фирмата, защо поръчват от тях, какви са стандартните поръчки и кой са важните детайли при нова поръчка и т.н.   Цялата информация можеше да се намери в системата с цел изолиране на пропуски, особенно с големи клиенти, които освен с поръчки помагаха на компанията с добра “word of mouth” реклама и разбира се имиджа да бъдат представяни като клиент.

Въпреки че бяха малък екип, в процеса по управлението на кадри и техните задачи също имаше сериозни проблеми. Доста често ставаха разминавания, като например, не е било уточнено кой служител за кой клиент отговаря, кой точно отговаря за документацията на клиента и неговите запитвания. Приниципът беше, както собственикът на фирмата се изрази „Който му вдигне телефона, той отговаря”. След внедряването на системата и обучението на служителите за работа с CRM модула, всеки може да види задачите си за зададения период и да проследи развититето на поръчката на клиента. Управителят на фирмата вече може да задава задачи за изпълнение към своите служители, да поставя краен срок и да следи всички дейности, дори когато не е в производствената база. Така улесниха вътрешната комуникация и изолираха пропуските, които ощетяваха клиентите по отношение на обслужване.  Не на последно място практиката да се пишат фактури на ръка спря с интеграцията на нашите системи. Хората във фирмата приветсваха това нововъведение, явно никой не обича бюрокрацията и намаляването й е голяма стъпка в правилната посока.

Следващата лоша практика, която се използваше в компанията Х е пропускането на възможности за продажба при съществуващи и „умрели” клиенти, както вътрешно ги наричаха. Никъде не се водеше статистика или просто бележки защо клиент №123 е направил само една поръчка или защо клиент №1234 прави 7 поръчки на година, а тази е направил само 3. Следенето на такава информация е добра практика във всяка компания, няма значение с какво се занимава тя. Успешните бизнеси, особенно на българския пазар, който е бързо променящ се и се влияе от доста непредсказуеми фактори, трябва да се възползват от всяка една информция относно клиентите с цел постигане на конкурентно предимство. Също така, благодарение на събраните данни за клиентите в системата Coriti.com, фирмата Х вече имаше информация на база, на която да развиват продуктите си или да създават нови в крак с изискванията на клиентите.

Както всеки бизнес, нашият клиент имаше силен и слаб сезон (зимата). По време на слабия период компанията се опитваше да произведе заготовки, които да са им в помощ през лятото. Това е добра практика, но при нашите клиенти не се следяха произведените бройки и заготовките, които се произвеждаха се изчисляваха по усет. След имплементацията на ERP модулите, складовите наличности вече са известни само с един клик. Планираните продукти се разделят равномерно по месеци и различните производствени етапи по служители , за да се следи максимално подробно работата. Разбира се, за да се извлече максимума от системите ни е необходимо те да бъдат ползвани по-дълго време. Така например догодина фирма Х ще има подробна информация за изразходвани материали и излезнали продукти по дати, клиенти и търговци. Това би им дало шанс за по-добро планиране и организация на дейността.

Всички тези бариери за развитието на нашия клиент ги преодоляхме чрез внедряването на системата Coriti.com. Разбира се интеграцията изисква усилие, за да се свикне с нововъведенията, но в дългосрочен план ползите са усезаеми.  Вече не е нужно да правите големи инвестиции в технологична база, да закупувате системи за всеки един проблем. Живеем във време, в което технологиите се развиват скоростно и ние можем да извлечем полза от това.

 

За безплатна демострация, посетете: https://coriti.com или се свържете с нас.

Kaloyan Dimitrov
Kaloyan Dimitrov

This entry has 11 replies

 1. Иван Иванов says:

  Колко време е отнела промяната и с какъв бюджет е разполагала компанията?

  • admin admin says:

   Информацията в статията е на база 3 месеца след интеграцията на Coriti. Компанията закупи достъп за 4 акаунта, което е 280лв на месец с ДДС. Освен нашата оферта са имали такива и от още 2 фирми.

   За едната знам, че е била на стойност 7 400лв с ДДС + 100лв подръжка на месец, но е била за система, която изисква самата фирма да има и сървър и достъпът съответно е само от 1 компютър, където е инсталирана програмата. Всички тези минуси и допълнителни скрити такси са натежали и собственикът е избрал нас с идеята, че дори да не се получи той няма голяма начална инвестиция.

   Поздрави,
   Калоян Димитров

 2. Здравейте,
  Внедрявал съм софтуерни системи в различни компании. Това, което мога да кажа е, че ако компанията не е организирала правилно процесите си, било то производство или услуги, компанията няма никога да отчете ръст на печалбата. Винаги след едно внедряване на софтуер, трябва да се отчете дали имаме увеличение на печалбата или потъването продължава. Много компании си мислят, че проблемите им се дължат на липсата на софтуер, а тя е в липсата на добри мениджъри. Мениджмънта е наука и трябва да се изучава, тя не се наследява от татко и от мама 🙂

  • admin admin says:

   Здравейте, Владислав,

   Напълно подкрепям мнението Ви.

   В този ред на мисли бих добавил, че има и не малко собственици на компании, които или нямат желание да прогресират или изобщо нямат желание да правят каквито й да е активности (в това число и да работят).

   Важно е да се разбере, че тези системи могат да дадат конкурентно предимство, но ако има добра основа и желание за промяна.

 3. Стоян says:

  Колко време приблизително отнема обучението на персонала за работа със системата?
  Има ли допълнително доплащане ако има нужда от допълнително обучение?

  • Здравейте, Стоян,

   Обучението зависи от самата система и големината на компанията. Като цяло работим гъвкаво и бързо. Няма вариант да доплащате допълнително за обучение, ако не се е получило от първия път ще приемем, че грешката е наша.

   Освен традиционното обучение на персонала, ние предоставяме и опция всеки един служител да се обади по телефона на нашия екип и да провери дали е свършил дадена операция правилно или да попита как точно следва да нарпави процеса. Това вдъхва значителна увереност на всеки един човек от екипа ви и допълнително ускорява процеса по внедряването на системата.

   Калоян

 4. Здравейте, казвам се Радослав Петров и имам фирма за производство на Al и PVC дограма. Приложима ли е тази система за такъв вид дейност и колко би струвало? Благодаря

  • Здравейте, Радослав,

   Да приложима системата е приложима. Цената зависи от вашите конкретни нужди и броя на лицензите, които ви трябват.

   Ще Ви изпратя имейл с повече информация.

   Поздрави,
   Калоян Димитров

 5. Ирина says:

  Искам да попитам дали с течение на времето първоначалната цена за системата се увеличава /спрямо update-и, модификации например/ и ако да до каква степен?

  • Здравейте,

   Цената се увеличава само ако се увеличи функционалността на системата или броят на акаунтите. Например до един момент сте имали само дистрибуция, а след даден момент сте решили да разширите дейността си и да започнете производствени процеси. Този нов модул към системата ще струва допълнително.

   Нормалните подобрения (ъпдейти), които се случват постоянно са си включени в цената. Идеята е ние да се развиваме заедно с технологиите и вие винаги да ползвате една модерна система.

   Калоян

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Харесвате нашите статии?

Въведете своя имейл адрес и ще Ви изпращаме всяка седмица по една нова статия!
Имейл
Secure and Spam free...

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close