Пивот отчети в Coriti ERP

Пивот отчети в Coriti ERP


Случвало ли ви се е да ви „заболи главата“ само при мисълта, че трябва да извадите отчет? Взирането в огромна база данни и извличането на информация ред по ред отдавна е отживелица. Ние от Coriti се стараем да вървим с тенденциите, затова имаме различни опции за генериране и анализиране на информация. Всеки един от тях е създаден изцяло за удобство на фирмите и за пестене на време. В тази статия ще ви разкажем как работи най-новият ни отчет – Пивот.

С какво ще ви улесни използването на пивот отчетите

Ще започнем с това, че изваждането на нужните данни е изключително лесно. В Coriti Пивот това се случва само с, както се нарича, „Drag and drop“ (хвани и пусни) опцията. Тоест хващате полето което искате до добавите към таблицата и го поставяте (пускате) в секция колона или ред, а информацията се налива сама в таблицата.

Софтуерът е облачно базиран, което означава, че можете да достъпите до системата от всяка устройство с интернет.

Функцията е направена изключително интуитивна, а да се допуснат грешки е невъзможно. Просто няма какво да объркате. Можете да добавяте и премахвате данни за секунди, но не и да изтриете (цялостно от системата).

Как се използва

Първото нещо, което трябва да се направи е да се генерира периода, за който желаете да анализирате данните. Това се прави от първите две полета, като от календарите се избират началната и крайната дата на периода.

В долната част в полетата „Columns” и „Rows“ се поставят полетата от „available fields“, за да подредите вашите данни по желания начин. За всяка фирма тези възможни полета са различни според спецификата на дейността и информацията, която се управлява.

В полето „Data“ се поставят полетата с информация с числени стойности като количество, оборот, печалба и т.н. По под разбиране стоят именно те там, но те винаги могат да се премахнат и да се добавят други.

Информацията може да се групира по избран параметър като използваме правоъгълника „Columns“. В случая там сме сложили полето за дата и има възможност да се избере дали данните да излизат групирани по ден от седмицата, седмица, месец, тримесечие или година.

 След като сме добавили колона с периода следва да се добавят и полетата, които ще анализираме.

Да кажем, че искаме да прегледаме за различните марки количеството, което сме продали, оборота и печалбата за месец Април. Сортираме в полето дата по месец и си взимаме полето „Trademark“ (в нашият случай) и го поставяме в секция „Rows“.

           


Има и още няколко функции, които позволяват да конкретизираме още повече информация. Те се появяват като на някое от полетата кликнете върху трите чертички.

 

В примера от картинката можем да селектираме резултатите за кои марки желаем да видим. Например избираме „Търговска марка 100“ и гледаме само данните за нея.

 

Това е само един от многото начини да се филтрира информация. Такива филтри има на всяко поле. Тези опциите за филтриране са персонални спрямо данните, които имате в система.

Как да създадем йерархия

Следвайки начина на работа отгоре, за да създадем йерархия е нужно да подредим необходимите полета по желания начин.

Избираме да анализираме:

  1. Тип клиент;
  2. Клиент – за да можем да виждаме конкретните клиенти от всеки тип;
  3. Обект – за да проследим обектите на всеки клиент, какви приходи ни носят;
  4. Категория – можем да видим конкретния обект кои от нашите категории продава най-много;
  5. Тип продукт – проследяваме кои продукти по съответните категории се продават.

При поставянето на полетата им системата автоматично ги визуализира йерархично.


Имаме желаната йерархия, но не дотук свършват функциите.


Как да видим конкретен продукт в йерархията – както можете да видите на всяка категория, която под себе си съдържа под категория има стрелка. Тя позволява да скрием данните от тази категория или съответно да я покажем. Ако искаме да видим продукт от най-долната част на йерархията и съответно той е скрит трябва само да кликнем върху стрелката. Така описано всичко може да изглежда дълго и сложно, но истината е, че всичко се случва с няколко бързи клика. Модула е направен изцяло за улеснение на потребителя и няма сложни процеси и шансове за грешки.

Премахвате и добавяте желаното, филтрирате и сте готови. Всички нужни данни за отчета са пред вас и трябва само да си направите изводите за него. Ако ще разписвате докладна с бутона за експорт си изваждате таблиците и ги добавяте в документа.

 

Това е накратко разказано за нашият Пивот отчет, който добавихме за ваше удобство и улеснение.

Как се справяте във вашата фирма с големите и не чак толкова големи отчети? Ако желаете да пробвате нашите разновидности на бързи отчети свържете се с нас и ще Ви изпратим демо акаунт.