Грешки при поставянето на цели за внедряването на ИТ система


.

В предишната статия разгледахме въпроса защо е важно да поставяме цели при внедряването на различни системи. Както Ви обещахме, в днешната статия ще представим нагледни примери за грешките при поставянето на цели, ще дадем примери за поставянето на цели според методиката SMART. Също така ще разкрием един от нашите инструменти, които използваме при внедрявания.

Като за начало, допускат се фатални грешки когато поставяме цели без да се консултираме с хората, които трябва също да работят за постигането им. При внедряване на каквато и да е било ИТ система – CRM, ERP и т.н. са обвързани почти всички мениджърски нива. За поставянето на реалистични и добри цели трябва да получите обратна връзка от засегнатите лица, особено щом се отнася и за времева рамка, която трябва да се спазва от тях. Няма как да получим желания резултат ако една цел е за сметка  на друга. Добра практика е да направите план за действие, който да е съгласуван с всички страни. Приложено Ви даваме пример, по който обикновено ние се водим. Разбира се, това е само насока. Всеки бизнес си има своите особености, които трябва да се вземат предвид.

Стъпки за интегриране на ERP/CRM система

План за интеграция на ИТ система

Друга грешка, която се допуска е поставянето на цели на база на предишно представяне. Когато правите подобрения по отношение на ИТ, трябва да гледате в бъдещето. При внедряване на нова система трябва да маркирате грешките, които сте допускали заради текущата, но не трябва да се фокусирате само върху тях. Технологиите напредват с бърза скорост и трябва да се възползвате максимално от това. Помислете как да превърнете внедряването на нова система в конкурентно предимство и какво ново може да постигнете с нея. Ако искате да използвате нова CRM система например, изисквайте тя да е клауд базирана. Това е последната тенденция при технологиите. Вашите търговци ще имат възможност да виждат информацията по всяко време от всяко място, а мениджмънта да взимат информирани решения в реално време. По този начин Вие улеснявате процеса по продажби и изолирате опасността от грешки, които се пораждат поради липса на информираност.

Винаги правете подробно проучване, когато при Вас настъпи моментът за внедряване на нова система. Според Bloomberg около 1/3 от ИТ проектите се провалят точно поради тази причина – недостатъчно проучване. Трябва да търсите най-доброто за Вас. Не правете грешката да вземете система само защото Ваш близък или роднина я предлага или защото търговецът Ви е направил добро впечатление (това му е работата все пак).

Когато поставяте цели, придържайте се към SMART правилото. Те следва да са специфични, измерими, приети от всички, които ще работят по постигането им, реалистични и с точен краен срок на изпълнение. Нека разгледаме случая ако при внедряване на една CRM система искаме да поставим за цел повишаването на задоволеността на клиента. За да бъде тази цел SMART, трябва да изглежда по следния начин:  Повишаване на задоволеността на съществуващите клиенти с 24% до края на годината чрез поддържане на подробна информация за тях в системата. Ето всъщност и къде се крие SMART техниката:

Пример за цел по методологията SMART

В заключение, ще ни е интересно да разберем и Вашето мнение. Може да представите различни примери от Вашия бизнес. Какви грешки сте допускали при поставянето на цели? Коментари може да прилагате под статията.