Как и защо да направим онлайн търговията част от ERP системата ни


.

На всички е известно, че онлайн търговията набира все по-голяма скорост. Оборотът през интернет расте със стряскащите 10-20% на година и се очаква да продължи да се развива с подобни темпове в следващото десетилетие и да се превърне в най-големият канал за продажби.

Модерните технологии, по-евтините доставки и иновативните решения правят възможно все повече продукти да се предлагат изгодно онлайн. Точно затова наблюдаваме и тенденцията бизнеса все повече да търси развитие в тази насока – от просто маркетинг в онлайн пространството, през сайт с пълна информация за продуктите си и опция за поръчка през телефон до абсолютно автоматизиран онлайн магазин. В кой стадий се намира вашата индустрия силно зависи и от спесификите й – дали е лесна и подходяща за онлайн пазаруване или не до такава степен.

Нормално е с развитието на онлайн продажбите да възникват проблеми и трудности, свързани с тях. Управлението на поръчките от онлайн магазините е все по-съществен процес във всеки бизнес. Автоматизацията и елиминирането на ръчното въвеждане на информация са от ключово значение.

Модерните ИТ системи за управление на бизнеса могат да превърнат процеса по поддръжка на вашите онлайн магазини в лесна задача. Нещо повече – да ускорят процеса по обработване на поръчка, да подобрят услугата и да увеличат печалбата.


Ние в Coriti.com се стремим да предлагаме максимално иновативни и автоматизирани решения, обичаме предизвикателствата и не случайно наскоро завършихме системата, която може да се определи е уникална в отношение на интеграцията с големи онлайн магазини. Продукта, който разработихме специално по нуждите на наш клиент позволява системата ни да е не просто за управление на продукти, наличности, доставки, поръчки, но да се превърне в така нареченият хъб за управление на онлайн магазините – още известен като “Omnichannel E-commerce Solution”.

Ето и какво точно осъществихме и как променихме коренно процесите в едно предприятие, така че да му дадем шанс да бъде конкурентноспособно на европейските пазари, а и да подобри състоянието си на българския.

 

ERP Система

Идеята ни бе да изградим една система, която да управлява всичко – от производство и управление на количествата до всички продажби на едро и дребно. Подръжката на различни магазини и системи е гаранция за двойно въвеждане на дадена информация и загуба на време.

Затова беше важно да предоставим решение, което да позволява не само управлението на бизнеса, но и на неговите онлайн магазини и акаунти в големите платформи за интернет пазаруване – Amazon, Ebay и други.

Интеграция с онлайн магазини

Интеграция на ЕРП система с онлайн магазини

Всичко започна от това да качваме автоматично продукти. След като въведем цялата информация за даден модел и неговите вариации (продуктите) с натискането на един бутон може да го публикуваме в EbayAmazon, онлайн магазини собственост на фирмата. Когато публикуваме в големите портали като Ebay и Amazon имаме възможност да изберем в кои държави да публикуваме, като системата разбира автоматично информация на кой език да използва.
Втората стъпка бе да започнем автоматично да обновяваме промени в количествата на вече публикуваните продукти. На всеки 5 минути системата проверява има ли промяна на количество или цена на даден продукт или модел и изпраща информация за него до платформите, в които е публикуван, така че да елиминираме продажбата на артикули, които са „out of stock“ или обратното – да започнем продажбата на такива, които са вече налични.

С промяната на цената и намалената цена на продукт лесно може да контролираме какво на каква цена продаваме, както и да инициираме промоции, когато преценим.

Последната стъпка бе да започнем да източваме поръчките в ERP системата. От там екипът на компанията лесно може да ги обработи, да генерира товарителница от самата система и да маркира поръчката като изпратена.

Когато дадена поръчка бъде маркирана като „Изпратена“ системата подава сигнал до съответния нейният статус да бъде обновен и да бъде въведено името на куриера и номера на товарителницата.

 

Интеграция с куриерски фирми

Както вече споменахме, интеграцията с куриерски фирми позволява да генерираме товарителница от самата система с много по-малко усилия и без двойно въвеждане. Нещо повече – номерата на товарителниците се запаметяват автоматично към конктретната сделка, за която са издадени.

Стъпка напред е проверката на статуса на пратката. Всеки ден системата проверява товарителниците, които все още не са пристигнали и взима техния последен статус  и къде се намират в момента. Така без усилия може да следите какво се случва с доставките към клиенти и да реагирате навреме при проблем или забавяне на куриерската фирма.
Свързването по този начин с трети сайтове води до значително повишаване на ефективността, намаляване на разходите, спестява време и елиминира човешкия фактор като по този начин допълнително подобрява услугата.Ако искате да растете с онлайн продажби, то подобни решения са ключът към успеха.