6 технологии, които променят производството


.

В днешно време производството става все по-конкуренто и динамично. Все повече малки компании успяват да стартират и благодарение на технологиите да стопят разликата между себе си и лидерите в бранша. Това изисква бизнеса да разбира тенденциите и новостите в технологиите и да може максимално бързо да ги приложи в контекста на собствената си дейност.

Модерни технологии в производството

Всяко едно производство се опитва да подобри резултатите си в 4те основни дисциплини:

  • По-бърз цикъл на производство – с увеличеното търсене на персонализирано производство, компаниите срещат силен натиск да ускорят своя производствен цикъл и да придобият конкуренто предимство. Производителите все по-често използват нови технологии, за да извадят продукт на пазара, ускорят процесите свързани с доставката или просто да успеят в по-кратки срокове да направят силно индивидуализирана поръчка за свой клиент.
  • Постоянно подобряващо се качество – всеки производител е в това състезание, независимо дали го иска или не. Борбата е кой ще предложи подобрено качество без излишни разходи или забавяне при изпълнение на поръчка.
  • Гъвкавост – все по-често на производителите им се налага да правят промени на основните си продукти за всяка различна поръчка. Борбата тук е кой ще предложи повече опции за персонализация и по-малка минимална бройка за поръчка.
  • Подобрена ефикасност – оптимизацията на операциите, за да се подобри ефективността е често срещано явление в модерното производство. Всеки се опитва да извлече максимума от ресурсите, които има с цел да придобие конкуренто предимство.

Бизнесът може да постигне тези четири цели чрез иновации – подобрение в процеса, технологиите и бизнес модела. Днешната статия е фокусирана върху изпълнението на тези цели чрез използването на последните тенденции в технологиите. По-конкретно ще разгледаме 6 тенденции, които променят света с всеки изминал ден – Интернет на нещата, Подобрени Анализи, Роботи, 3Д принтиране, Подобрена Реалност и Дронове.

 

1. Интернет на нещата (Internet of Things (IoT))

Internet of Things

Интернет на нещата е също така познато като Индустрия 4.0, то подкрепя производителите да придобият по-високо ниво на познание за своите операции и дейности. Сензори биват инсталирани не само във фабриката, но също така и в машини на отдалечени локации. Те изпращат информация за инвентара, условията на операция, представянето на машината и други данни, които ни позволяват да добием по-добра картина за случващото се.

Bosch са един от лидерите в доставката на подобни машини и сензори. Техните решения включват дори следене на качеството при монтирането на всеки един компонент – следи се налягането и начинът, по който е завит всеки един болт. При девиация от нормалните граници системата веднага докладва на дежурен служител и елементът с по-слабо качество може да бъде инспектиран и след това – отстранен или поправен.

Друг чудесен пример са строителните машини, които могат да докладват информация за продължителност на цикъла – примерно колко време минава между две отгребвания на земна маса. В този контекст машината докладва и колко земна маса бива натоварена в кофата всеки път и т.н.

Всички тези данни не само подобряват качеството, но и дават по-пълна инфомрация на ръководния екип за това как се случва процесът, помагат му да планира и подобрява операциите, да взима информирани решения.

2.Подобрени Анализи

Както вече споменахме в първата точка – Интернет на Нещата ни позволява да следим отблизо процеси, които преди не сме имали възможност. Всички тези данни, които постъпват могат да бъдат прерабтовани и използвани в полза на самото предприятие. Те дават по-пълна информация за състоянието на операциите, машините и дори хората.

Подобна информация може да се използва за директни подобрения на процесите. Например може да подскаже, че ако правим поддръжка на дадени машини по-често, то ще спестим повече време, защото няма да се налагат дълги и трудни ремонти. Или пък обратното, може да покаже, че дадени машини се нуждаят далеч по-рядко от почивка за поддръжка и можем да ги натоварим много повече.

Нещо повече ние можем вградим сензори и в самата ни машина, която произвеждаме и тя регулярно да изпраща данни за своето състояние. Да вземем за пример производител на коли, една кола може да изпраща информация за

  • средна скорост;
  • изминати километри;
  • смяна на предавките;
  • температура;
  • среден разход на гориво;
  • разход на масло.

Самият прозиводител може да използва подобна информация, за да подобри своя продукт и услуга като цяло. Да издаде по-точни препоръки и указания за ползване – например смяна масло да не се извършва на 10 000, а на 12 500 км. Така ще се редуцира времето, в което автомобилът няма да бъде използван или пък ще се увеличи неговият живот.

Подобна практика става все по-често срещана и не се ограничава до големи производители на коли и самолети. Напротив, все повече производства на бяла и черна техника се опитват да вградят подобни технологии. Проучвания показват, че те са страхотна инвестиция в бъдещето на компанията.

 

3. Роботи

Robots in manifacturing

Роботите изминаха дълъг път от своя най-прост вариант – като стамповъчни, бурми и подобни машини с едно просто предназначение. Те промениха фабриките още преди десетки години, а сегашните им варианти са способни на много повече:

  • Използвайки сензори могат да идентифицират как различни компоненти могат да си паснат, което им позволява да бъдат ангажирани с по-сложни задачи на сглобяване и дори със заваряване на компоненти без човешка намеса.
  • Използването на роботи подобрява качеството като елиминира хората, които допускат по-често грешки.
  • Позволява на хората да се фокусират върху операции, изискващи умствена дейност като по този начин им позволява да създават стойност, а не да извършват механична работа както в миналото.
  • Гъвкавост – промяна на материал, цвят и дори проект е много по-лесно при роботите, отколкото при работата с хора.

Всичко това допринася за по-ефективна и по-гъвкава производствена среда, която позволява на производителите да преминат от модела на запасяване с наличност към този на производство при поискване. Това е изключително облекчение за всеки финансов директор на предприятие и дали е възможно да се случи зависи само от това колко бързо нова поръчка би могла да бъде обслужена и произведена.

 

4.    3Д Принтиране

Както и роботите, 3Д принтирането се разви изключително много през последните години, въпреки че то е много по-млада технология. То тепърва навлиза в предприятията и причината този процес да става бавно е че много компании нямат идея за какво точно да го използват.

3D принтиране B2N

Основната реклама на 3Д принтирането е че можем да вземем CAD скици и да принтираме макет на сградата/модела от пластмаса или хартия. Но 3Д принтирането всъщност е много повече. Като започнем от разнобразието на материали – не само пластмаса и хартия, но кевлар, карбон, смеси на смола и пластмаса, други видове метал и т.н. Това дава огромно поле на приложение. При 3Д принтирането още няма строго конректни приложение – вие сами трябва да помислите за какво може да ви бъде от полза.

Основната характеристика е че не е нужно да произведете минимална бройка от даден детайл, както е с матриците. Може да произведете само 1, 5 или 10 бройки, а не 10 000. Това ви дава гъвкавост и възможност да правите „дизайнерски“ продукти много по-лесно. Ние от Coriti ERP & CRM  работим с лидерите в 3Д принтирането в България – B2N и те ни разказаха за няколко конректни случая на употреба на тази технология.

„Чрез нас голяма българска фирма, производител на осветителни тела откри, че чрез 3Д принтирането могат да правят някои елементи за своите продукти много по-изгодно, бързо и лесно. Например пластмасови тапички за края на даден елемент/тръба. Не само, че избягват нуждата да поръчат поне 10 000 бройки, но така имат възможност и да правят много по-различни модели – като дебелина на тръбата и цвят.

Друг страхотен приемер е навлизането на тенденцията големи производители на обувки да скенират крака на клиента с цел да направят стелка специално за неговите характеристики. Това е изключително ярък пример за придобиване на конкурентно предимство чрез тази технология.

Други по-традиционни приложения са принтиране на дадена част/даден елемент, която иначе отнема седмици за доставка и в много случаи струва по-скъпо. Архитектите и принтиране на макети на сгради няма нужда да ги споменаваме, защото те вече станаха емблематични за тази технология.

По-интересна тенденция в последно време е навлизането на 3Д принтирането в медицината и най-вече денталната медицина. Все повече зъболекари намират страхотни приложения на нисък и среден клас 3Д принтери, които носят стойност на клиента.“

 

5. Добавена реалност (Augmented Reality)

Тази технология позволява да слеем елементи от реалния свят с тези от виртуалния. Отличителни белези са, че всичко се случва в реално време и е триизмерно.

Augmenter Reality (Добавена Реалност) приложения

В контекста на производството това нововъведение ни позволява да видим как даден продукт ще изглежда и работи преди той да бъде произведен. Това дава нови възможности за интеракция от страна на клиента и постигане на по-добра ефикасност като се започне работа едва при напълно одобрен дизайн, характеристики, вид.

Подобрената реалност намира все по-широко приложение. Като водещи сектори за момента са строилтелството и дизайн. Искате да сложите нов диван в хола си – лесно можете да видите как той би седял и колко пространство точно би заел. Същото се отнася ако решите да направите басейн или беседка в двора ви. С подобренията в тази технология възможностите стават повече – можете да променяте изцяло размери, дизайн и други черти на продукта.

Почти всички водещи производители на автомобили и самолети разчитат силно на тази технология, за да изградят интериорния дизайн на своите машини преди те да бъдат пуснати в производство. Много други сектори също намират начин да използват подобрената реалност и да придобият конкурентно предимство.

В последните няколко години тази технология направи фурор и в медицината. Естетическата хирургия, зъбни импланти и други индустрии инвестират силно в софтуери за подобрена реалност, които позволяват на пациента много добре да види как би изглеждал той след дадена интервенция.

6. Доставка с дронове

Само за няколко години дроновете напълно промениха небето. Вече няма недостъпни места за малките летци. Големи компании като Амазон бързо видяха потенциала в една умна „армия“ от подобни машинки и вече построиха цял град, за да могат да тестват софтуер, който управлява дроновете да доставят пратки до домовете.

Това би дало изключително предимство на американската компания пред своите конкуренти чрез намаляване значително разходите за доставка. За пример супермаркетите, които доставят храна по домовете във Великобритания губят годишно 500 милиона евро в разходи за доставка.
Без съмнение тази технология тепърва навлиза и е още далеч времето, в което ще бъде масова тенденция, но все пак вие трябва да сте наясно и щом се открие възможност да започнете да внедрявате подобни добри практики.

 

Ако смятате, че сме пропуснали нещо важно или искате да дадете пример как вашето предприятие се справя с интеграцията на подобни модерни технологии – оставете ни коментар или ни пишете на sales@coriti.com .